Promotion of climate-friendly cooking: Kenya and Senegal

GCF Clean Cooking

Project details

  • Project number:2019.2349.9
  • Status:laufendes Projekt
  • Responsible Organisational unit: G300 Klima, Umwelt, Infrastruktur
  • Contact person: Alexander Haack 
  • Partner countries: AFRICA, Kenya, Senegal

Summary

  • Objectives:

    Als Beitrag zu den nationalen Minderungszielen wird in Kenia und Senegal ein breitenwirksames und nachhaltiges Marktwachstum für verbesserte

  • Client:

    Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit u. Entwicklung

  • Project partner:

    Partnerministerien

  • Financing organisation:

    not available

 

Volume of commission

  • Total financial commitment:
    (including all previous, current and following project implementation phases, if existing)
    53 615 040 Euro
  • Financial commitment for the actual implementation phase:53 615 040 Euro

Cofinancing

  • Green Climate Fund: 40 815 040Euro

 

Previous project

  • not available

Follow-on project

  • not available

 

Term

  • Entire project:
    (including all previous, current and following project implementation phases, if existing)
    20.12.2019 - 31.03.2026
  • Actual project implementation phase:01.01.2020 - 31.03.2026

other participants

  • not available

 

Further information

  • Project websitesnot available

 

Policy markers

  • Gender Equality

    Significant (secondary) policy objective

  • Climate Change: Mitigation

    Principal (primary) policy objective

CRS code

    23183 Energy conservation and demand-side efficiency

Evaluation

not available

 

Project description (DE)

Ausgangssituation
Der weltweite Energiebedarf wird zu etwa 15 Prozent durch klassische Biomasse gedeckt mit der rund 2,5 Milliarden Menschen tagtäglich ihre Mahlzeiten zubereiten. Der Weltklimarat (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) schätzt, dass der weltweite Treibhausgasausstoß jährlich um 0,6 bis 2,4 Gigatonnen CO2-Äquivalent gesenkt werden kann – durch den Einsatz von verbesserten Kochherden anstelle von offenen Feuerstellen. Gleichzeitig hat die Anwendung dieser besseren Kochtechnik zahlreiche positive Nebeneffekte, beispielsweise auf die Gesundheit.

Ziel
Der Markt für effiziente Kochtechnologien wird gefördert durch die Stärkung von Herstellern und die Förderung ihrer Nutzung. Dies trägt zur Reduktion des Treibhausgasausstoßes bei, wodurch Kenia und Senegal ihre nationalen Klimaschutzbeiträge (NDCs) im Energiebereich erreichen können.

Vorgehensweise
Das Projekt bewirkt in beiden Ländern ein langfristiges Marktwachstum für klimafreundliche Kochherde. Hierbei unterstützt es sowohl die Angebots- als auch die Nachfrageseite, indem es:

Herstellende von Herden in ihrer Produktion professionalisiert, die Vertriebs- und Einzelhandelsstrukturen erweitert und den Zugang zu formalen Finanzierungsinstrumenten ermöglicht.
Verbraucherinnen und Verbraucher für die Nutzung verbesserter Herde sensibilisiert und ein günstiges Marktumfeld schafft.
Zudem teilt das Projekt sein generiertes Wissen mit nationalen und internationalen Stakeholdern, wodurch auch andere Länder den Ansatz aufgreifen und weiterentwickeln können.

Das Projekt erzielt eine direkte Einsparung von gut sechs Megatonnen CO2-Äquivalent. Außerdem profitieren insgesamt 11,23 Millionen Menschen, vor allem in den ländlichen Regionen, direkt von dem Projekt.

Das Projekt wird vom Green Climate Fund (GCF), dem Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (BMZ), dem kenianischen Energieministerium (MoEP) sowie dem senegalesischen Erdöl- und Energieministerium (MPE) und dem senegalesischen Ministerium für Umwelt, nachhaltige Entwicklung und den ökologischen Übergang (MEDDTE) gemeinsam finanziert. 

 

Project description (EN)

Context
Traditional biomass accounts for approximately 15 per cent of total global energy use and helps to meet the daily cooking needs of approximately 2.5 billion people. The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) estimates that replacing traditional open fires with improved cooking stoves has the potential to reduce global greenhouse gas emissions by between 0.6 and 2.4 gigatonnes of CO2 equivalent per year. At the same time, the use of these better cooking techniques has numerous other positive effects, such as health benefits.

Objective
The market for efficient cooking technologies is promoted by strengthening manufacturers and encouraging the use of their products. This helps reduce greenhouse gas emissions, which will allow Kenya and Senegal to achieve their Nationally Determined Contributions (NDCs) in the energy sector.

Approach
The project will bring about long-term market growth for climate-friendly cooking stoves in both countries. It promotes both the supply and demand side:

It enables stove manufacturers to put their production on a more professional footing, extend distribution and retail structures and provide access to formal financing instruments.
It helps raise awareness among consumers about the use of improved stoves and creates a favourable market environment.
In addition, the project shares the knowledge it generates with national and international stakeholders, thus enabling other countries to adopt and refine the approach.

The project achieves a direct saving of a good six megatonnes of CO2 equivalent. Moreover, a total of 11.23 million people, primarily in rural areas, will benefit directly from the project.

It is jointly funded by the Green Climate Fund (GCF), the German Federal Ministry for Economic Cooperation and Development (BMZ), the Kenyan Ministry of Energy (MoEP), the Senegalese Ministry of Petroleum and Energy (MPE) and the Senegalese Ministry of Environment, Sustainable Development and Ecological Transition (MEDDTE).